Att köpa bostad

Att köpa en bostad kan vara både lätt och svårt, oftast kan det förenklas om säljaren väljer att anlita en mäklare. Då får man en oberoende part att diskutera med som inte endast ser sig om efter att sälja för så mycket som möjligt.

Vem får köpa en bostad?

I Sverige ska man vara myndig (det vill säga 18 år) för att ingå bostadsaffärer. Därför måste en 17-åring som vill köpa en bostad låta sina målsmän (ofta föräldrar) stå för affären åtminstone på pappret. Detsamma gäller vid köp av mark.

Är det värt att köpa en bostad?

Det finns både för- och nackdelar med att köpa en bostad. Rent ekonomiskt kan det löna sig rejält men det kan också vara en förlustaffär.

Fördelar

  • Du äger bostaden. Du får göra de ändringar du vill invändigt, utvändigt kan det dock krävas bygglov. När du äger en bostad är det din privata bostad och där får ingen vistas utan ditt tillstånd.
  • Du betalar endast för bostadsavgifter och driftskostnader. Du slipper därmed betala månadshyror som i det långa loppet kan växa till stora summor.
  • Du kan tjäna pengar på att hyra ut den. Om du exempelvis åker på en långresa utomlands kan du hyra ut den och på så sätt tjäna stora pengar.
  • Vid försäljning kan du tjäna pengar om den säljs för mer än du köpte den för (med hänsyn till hur kronans värde förändrats).

Nackdelar

  • Du får stå för kostnader som var oväntade (läckage, bekämpning av ohyra och så vidare).
  • Din bostads värde är i direkt proportion till det som sker på bostadsmarknaden. Vid en bostadsbubbla kan värdet på bostaden kraftigt sjunka.
  • Du är mer bunden till din bostad och kan inte flytta lika enkelt då bostaden ska säljas.

Vad kan man då dra för slutsats? Jo, det beror helt enkelt på vad du har för preferenser och kapital på banken. Det kan också vara bra att hyra bostad medan man pluggar om man inte vet om man blir kvar på studieorten efter examen.

Vad bör man tänka på vid köp av bostad?

Jämför olika bostäder mot varandra. Det är inte alltid att billigaste lägenheten ger mest valuta för pengarna. Andra saker spelar roll. Såsom att ha nära till jobbet, kollektivtrafik, skola eller vad det nu må vara. Gör en helhetsanalys av läget. Fråga gärna dem som har erfarenhet av bostadsköp om vilka fallgropar som finns och vad man bör tänka på. Lycka till med ditt köp av bostad!