Att sälja bostad

Att sälja bostad kan vara ett stort beslut i ens liv; det kan både vara tufft och efterlängtat. Nedan redogörs för vad man behöver tänka på när man säljer bostad och annan viktig information.

Mark kan ingå

De flesta villor som finns på marknaden har sin egen mark, vilket ofta rör sig om en tomt. Tomten har ofta en trädgård och kan även ha uthus samt snickarbodar eller cykelförråd. När man således är intresserad av ett hus tittar man som köpare inte enbart på husets skick och yta utan även på var huset ligger någonstans, om det är insynsskyddat, om det ligger vid vatten och så vidare.

Precis som att kulturhuset Cyklopen i Stockholm kräver bygglov så kan även den minsta lilla snickarbod kräva bygglov. Det är kommunerna i Sverige som utfärdar bygglov. Om du tänker bygga ett cykelförråd för att höja bostadens värde måste du därför undersöka om det krävs ett bygglov. Att strunta i bygglov kan resultera i viten fram tills att objektet är rivet, om det uppdagas att bygglov behövdes.

Sälja på Hemnet

Om du anlitar en mäklare får din bostad automatiskt tillträde till samlingsportalen Hemnet på nätet. Då kan man enkelt söka upp bostaden online. Säljarens namn står givetvis inte i annonsen utan det är mäklaren som står som kontaktperson. Medan du ändå är online så kan du för all del använda igame gratissnurr och kanske vinna pengar som kan gå till den bostad du tänker köpa efter att ha sålt din befintliga.

Välj fastighetsförmedlingen där du bor

Oftast är det bra att välja den fastighetsförmedling där man själv bor. Det är nämligen så att den fastighetsförmedlingen känner till området väldigt väl och kanske även sålt bostäder som dina tidigare grannar haft. Det näst bästa alternativet är att välja en fastighetsförmedling som verkar i staden du bor i.

Vissa mycket dyra bostäder (exempelvis hela våningar i Stockholm) säljs ofta av internationella fastighetsförmedlingar. Då är tanken att även internationella och inte bara nationella spekulanter ska finnas. Dessa finns som regel bara i storstadsområdena där internationella intressen finns. Exempelvis finns det i Stockholm advokatbyråer som verkar på ett internationellt plan och därmed finns en efterfrågan.

Sälj när det är säsong

Sommarstugor säljs bäst på våren och försommaren medan vinterstugor säljer bäst på hösten. Det är också bra att sälja när det är stor efterfrågan. Då höjs naturligtvis bud eftersom fler vill åt samma bostad. Det här är mest tydligt i storstäder med omnejd.