Hitta bostäder i Sverige

Att hitta bostäder idag är relativt lätt, att få en bostad är svårare. Idag råder bostadsbrist i framför allt Stockholms län och i många klassiska studentstäder som Uppsala och Lund. Det brukar lösa sig för de allra flesta men det gäller att vara ihärdig och inte bry sig om att få nej. Rätt som det är får du din bostad om än en provisorisk sådan. Det är bättre att ha tak över huvudet än att vara hemlös.

Varför letar folk bostäder?

Det första folk gör när de ska flytta till en annan ort är att kolla bostadsmarknaden. Att ha sin egen bostad är för många skönt och något som gör att man kan fokusera på sitt arbete eller studier bättre. Folk hade naturligtvis inte behövt leta efter bostäder om en bostad fanns till alla som sökte efter en sådan.

Situationen i Sverige

Idag är bostadsmarknaden relativt ansträngd, vilket beror på att det byggs för få bostäder i förhållande till efterfrågan. Det gäller framför allt hyresrätter. Många bor också trångt i framför allt Stockholmsområdet på grund av det här. I studentstäder är det också en generell brist på bostäder. Det krävs ofta flera år i bostadskö bara för att få ett rum i en studentkorridor i Uppsala. Därför är rådet till alla gymnasieelever som läser den här texten att omedelbart ställa dig i kö i städerna du kan tänka dig att bo i. Det kommer att löna sig när du väl tagit studenten. Oftast får man en poäng per dag, vilket innebär att någon som stått i 1500 dagar har 1500 poäng.

Utöver att uppfylla köpoängen som student ska man vara inskriven vid en högskola eller ett universitet samt klara sina studier. Har man skulder eller annat så kan det också ställa till bekymmer. Undvik till högsta pris att köpa saker på kredit och ta definitivt inga smålån för att bekosta dina konsumtionsvanor.

Man bör dessutom känna till att fribeloppet för studenter nu är avskaffat vilket gör att du enkelt kan jobba vid sidan av för att bekosta en lite dyrare studentlägenhet.

Hitta boende som student

Man kan som nämnt ställa sig i bostadsköer som olika bostadsförmedlingar tillhandahåller. Ett annat tips är att det i Uppsala finns nationer (en nation är en studentkår som tillhör ett landskap) som man kan få en bostad genom. Det är också rekommenderat att kika på vad Blocket har för bostäder för uthyrning. Annonsera gärna på Facebook att du söker efter en bostad, det är mycket bra att ha kontakter när det kommer till att fixa boende i en trång studentstad.

Ta också de sämre alternativen om du inte får bästa möjliga alternativ direkt. Att flytta till ett bättre boende är något som många gör både under terminerna och mellan terminerna.

Hitta boende som vuxen arbetstagande

Att hitta boende som vuxen är framför allt styrt av hur mycket pengar man har och vilka möjligheter man har att få lån. Vill man bo centralt i Stockholm måste man pynta upp med betydligt mer pengar än om man söker boende i Kramfors. Boendemarknaden är hård på så vis, de som säljer vill naturligtvis sälja till högstbjudande.

Kolla på Hemnet, Blocket och ställ dig i bostadsköer. Fråga bland dina kontakter om de känner till något boende som kan vara intressant för just dig. Ju mer man frågar desto klokare blir man.

Lycka till med att hitta boende i Sverige!