Hitta bostäder utomlands

Att hitta bostäder utomlands är något svårare då du dels måste läsa dig till information (ofta på engelska), dels ska flytta dit. Prata gärna med andra svenskar som bott dit du tänker flytta. Ofta har de värdefulla tips om hur man undviker att bli vilseledd eller lurad på boendet. Att åka till ett land utan att ha en bostad fixad kan fungera men det är långtifrån säkert att du hittar en bostad direkt. Så ta det säkra före det osäkra och fixa allt formellt innan du flyttar till ett annat land.

Airbnb

Hos Airbnb och liknande tjänster kan man hitta temporära bostäder. Det är bland annat sådana där värden bor kvar och där du får hyra en soffa eller ett rum att sova i. Sedan finns även tomma bostäder som hyrs ut en viss period eller tillsvidare. Söker du ett sådant här alternativ är det bra om du plockar fram dina bästa sidor när du skickar in ansökan. Berätta om dina intressen och vad du har för levnadsvanor. Ofta är det negativt om du röker, sluta därför röka om det står så i annonsen du är intresserad av.

Vidare kan det finnas restriktioner på att du inte får ta med dig för värden främmande människor in i boendet. Det här kan du snabbt ta till dig om du själv föreställer dig att du är värd och hyr ut din lägenhet. Då vill du ju nog helst ha ordning och reda. Husdjur accepteras inte alltid heller så lämna över ditt husdjur till någon i Sverige om du vill ha kvar det.

Ibland kan arbetsgivaren erbjuda boende

Om du exempelvis vill arbeta för Nordjobb (en organisation som tillhandahåller jobb i Norden för 18-30 år gamla personer i ett annat nordiskt land än Sverige) så fixar Nordjobb så att du får ett boende på plats. Det brukar uppskattas av de flesta ungdomar. Det är skönt att inte behöva tänka på att leta boende utan bara fokusera på att jobba och tjäna pengar.

Även andra arbetsgivare kan vara behjälpliga med att hitta boende åt dig. Det är alltid värt att fråga, du förlorar ingenting på att undra.