Köpa bostadsrätt

STOCKHOLMS FANS ÄR VI ALLIHOPA.

Det bästa med Stockholm är att det finns boendealternativ för alla livsstilar och önskemål, och utbudet är oftast stort. När du letar efter en ny bostad kan det vara bra att ha de ekonomiska förutsättningarna klara och tillsammans med oss eller din bank kan du få hjälp med att göra en boendekalkyl. Eftersom man inte köper en ny bostad så ofta har vi satt ihop lite tips och råd samt juridiska fakta som du kan ha nytta av i ditt köp. Har du några frågor eller funderingar är du självklart välkommen att kontakta oss på 08-441 12 50 eller via mail@hansgothe.se.


 • MÄKLARENS ROLL FÖR DIG SOM KÖPARE.

  Som mäklare är vi en opartisk länk och rådgivare för både säljare och köpare. Innan köpet kan vi hjälpa dig att göra en boendekostnadskalkyl, så att du vet hur långt du kan sträcka dig om det blir budgivning. Det är också mäklarens uppgift att ta fram alla nödvändiga handlingar samt se till att affären genomförs korrekt. Vi har ett brett kontaktnät med andra parter som du kan behöva ta hjälp av vid ett bostadsköp, exempelvis besiktningsmän och banker.
 • ATT KÖPA, STEG FÖR STEG.

  1-4(1).png1. Visning

  Visning av en bostad sker ofta vid två tillfällen. Vårt tips är att du försöker gå på båda två för att verkligen känna att det är hemmet du letat efter. Har du intresse av bostaden anmäler du dig hos mäklaren som spekulant och för att vara med i en eventuell budgivning.

  2. Budgivning

  Många försäljningar avslutas idag med en budgivning. Vi redovisar buden till dig löpande så att du kan följa utvecklingen samt avgöra om du vill fortsätta att buda. Detta kan pågå ett par dagar beroende på hur många budgivare som är med i budgivningen.

  3. Köpekontrakt

  Vinner du budgivningen är du nära ett köp. Men det är inte förrän köpekontraktet skrivits under som du är bunden till att köpa, samma gäller för säljaren.

  4. Tillträde

  Från att kontraktet på försäljningen skrivits på fram till dagen då du får tillgång till din köpta bostad, tillträdet, tar det vanligtvis mellan 1–3 månader. Det är nu affären avslutas och den kvarvarande köpesumman betalas. Nycklarna byter ägare och därmed är allt klappat och klart!

 • NÄR ÄR DEN BÄSTA TIDEN ATT KÖPA?

  host(1).jpgDet finns varken en årstid eller månad som är bättre eller sämre lämpad för när du ska köpa bostad. Att titta på den allmänna konjunkturen är inte helt rättvist, speciellt inte om du själv har en bostad att sälja. Är det billigare att köpa får du naturligtvis mindre för bostaden du säljer.


 • VAD ÄR RIMLIGT ATT BETALA?

  Som mäklare har vi daglig kontakt med bostadsmarknaden och känner väl till rådande prisnivå. Men man kan aldrig sätta ett generellt pris på en bostad utan värdet baseras på en rad olika faktorer. Det kan vara allt från läge, standard och storlek. Man kan inte heller säga om ett pris är rätt eftersom det är du och övriga spekulanter som i slutänden avgör vad ni är beredda att betala. Däremot, är du osäker på om priset är rimligt kan vi givetvis ta fram uppgifter som jämför med andra försäljningar i området. Detta kan du ofta också hitta i dagstidningarnas bostadsbilagor. Information om begärda priser för liknande objekt som det du tittar på, finns också bland annat på Hemnet.se och Bovision.se
 • ATT TÄNKA PÅ UNDER VISNINGEN.

  En bostadsaffär är en relativ snabb affär samtidigt som det är en av de största i livet. På vissa visningar kan det vara ganska mycket folk och då lite svårt att få den där rofyllda hemma-känslan. När du ska göra din bedömning av en bostad, finns det en del tips som kan hjälpa dig att fatta rätt beslut.
  • Läs objektsbeskrivningen och tveka inte att fråga mäklaren om du undrar något.
  • Försök att se bostaden utan de befintliga möblerna och försök föreställ dig hur dina egna skulle passa in.
  • Se efter om det finns ett renoveringsbehov, och om man kan flytta eller ta bort väggar för att få  bostaden mer som du önskar.
  • Lägg märke till väderstreck och tänk in hur ljuset faller under olika årstider och tider på dagen.
  • Ta reda på hur gammal viktig utrustning är, exempelvis spis, kyl och frys.
 • SÅ GÅR EN BUDGIVNING TILL.

  klubba(1).pngMånga försäljningar avslutas idag med en budgivning. Det finns inga lagar som reglerar hur denna ska gå till men för att du ska känna dig trygg så använder vi en så kallad ”öppen budgivning”. Som mäklare har vi kontakt med alla budgivare och redovisar buden till samtliga parter via sms, e-post eller telefon. En budgivning kan pågå ett par dagar beroende på hur många som är med och lägger bud. Vi tillämpar också ”kvalitetssäkrad budgivning”, vilket innebär att alla bud dokumenteras skriftligen och kan kontrolleras av en oberoende granskningsman i efterhand. Vanligtvis är det köpare som lagt högsta budet som man skriver köpekontrakt med, men säljaren kan välja att sälja till någon annan om man exempelvis har speciella önskemål som spelar in.
 • VAD INGÅR I KÖPET.

  washer(1).pngDet kan vara bra att veta vad som räknas som fast respektive lös egendom och vad som därigenom ska ingå i köpet. När du ska köpa en lägenhet finns det ingen lag på vad som ska ingå i försäljningen utan det styrs av en överenskommelse mellan dig och säljaren. Man kan något förenklat säga att allt som är installerat för stadigvarande bruk, så som hatthylla, fastmonterade garderober, badrumsskåp, krokar, diskmaskin etc, är sådant som brukar ingå i köpet. Är du osäker på vad som ingår kan du givetvis fråga mäklaren.

 • KONTRAKT OCH TILLTRÄDE.

  paper(1).pngInför kontraktsskrivning och tillträde är det många handlingar som måste tas fram, men allt detta ordnas av mäklaren. I överlåtelseavtalet finns obligatoriska uppgifter om köpare och säljare, bostadens beteckning, pris, tillträdesdatum samt kontraktsvillkor. Ofta skrivs det in ett så kallat Svävarvillkor i köpekontraktet, dvs ett förbehåll som måste uppfyllas för att kontraktet ska vara giltigt mellan parterna. Det kan vara förbehåll för exempelvis köparens finansiering eller godkännande som medlem i en bostadsrättsförening. Svävarvillkoren bör ha ett sista datum då du som köpare senast ska ha uppfyllt förbehållen. Från att kontraktet på köpet skrivits på fram till dagen då det är dags att flytta in, tillträdet, tar det vanligtvis mellan 2–3 månader.
 • ANSVAR FÖR ATT UPPTÄCKA FEL OCH BRISTER.

  Säljaren har krav på sig att upplysa om de fel eller brister han känner till i bostaden. Men det är viktigt att du studerar objektsbeskrivning och övrig information som mäklaren tillhandahåller. Som köpare har du ingen rätt att i efterhand klaga på fel eller brister som du borde upptäckt före köpet eller som nämnts av säljaren.
 • KRAV PÅ FLYTTSTÄDNINGEN.

  stadning(1).pngPå en flyttstädning ställs mycket höga krav. Vanligtvis är det säljaren som ansvarar för att städningen genomförs, och sedan är det upp till dig som köparen att godkänna utförandet. Det finns inga specifika regler på vad en flyttstädning ska innefatta, vilket kan resultera i delade meningar om vad som anses vara ett fullgott resultat. Vi rekommenderar därför alltid att vid kontraktskrivningen, komma överrens angående omfattning och hur eventuella synpunkter på städningen ska åtgärdas.
 • HANDPENNING.

  Vid köpeavtalets undertecknande eller i anslutning till detta datum betalas i de flesta fall en handpenning. Denna utgörs vanligtvis av 10 % av köpeskillingen. Handpenningen betalas antingen direkt till säljaren alternativt deponeras på fastighetsmäklarens klientmedelskonto i avvaktan på att eventuella villkor i köpeavtalet uppfylls.
 • TILLKOMMANDE KOSTNADER.

  Vid köp av bostadsrätt utgår inga skattekostnader, däremot är det vanligt att bostadsrättsföreningen tar ut en överlåtelseavgift och en pantsättningsavgift. Överlåtelseavgiften, som antingen betalas av köparen eller säljaren, är vanligtvis 2,5% av ett basbelopp (44.000 kr för 2012) och pantsättningsavgift (en avgift per lån) utgår med 1% av ett basbelopp.