Mäklare

Mäklare är yrkesverksamma personer som jobbar med att ordna allt det juridiska kring en bostadsförsäljning samt anordna bostadsvisningar och svara på frågor. Det är en mellanlänk mellan köparen och säljaren. Att anlita en mäklare som säljare är inte obligatoriskt men det kan underlätta rejält (om man nu inte är mäklare själv eller advokat). Mäklaren har dessutom kunskaper i hur husbesiktningar och annat sköts.

Mäklaryrket

För att bli en så kallad registrerad mäklare som är auktoriserad krävs att man har gått en högskoleutbildning om 120 högskolepoäng samt att man har en adekvat ansvarsförsäkring. Dessutom krävs att man ska ha genomgått 10 veckors praktik hos en mäklarbyrå. Är man advokat så är man automatisk behörig i att förmedla bostäder och fastigheter, däremot är det betydligt svårare att bli advokat än just fastighetsmäklare. Det fanns 2012 6700 mäklare varav de flesta tillhör kedjorna (bland andra HusmanHagberg och Svensk Fastighetsförmedling).

En mäklare kan påstås vara en försäljare av en bostad. Det är därför positivt om man har lätt för att tala och för att bilda professionella relationer med sina klienter. Det är också bra om mäklaren har en god kännedom om området där bostaden är placerad, exempelvis var närmaste lekplats eller mataffär finns. Det finns inget som hindrar en mäklare att ta på sig flera uppdrag på samma gång, dock kan arbetsgivaren ställa restriktioner.

Vad gör mäklaren?

Mäklaren skriver ofta annonsen i samråd med säljaren. Det finns saker som alltid ska framgå i en annons som hur stor bostaden är, hur gammal den är och om eventuella brister som behöver åtgärdas. Mäklaren kan dock inte hindra köparen och säljaren från att prata med varandra.

Efter att en bostad sålts får mäklaren ett arvode som ofta är bestämt i förhand. Det brukar röra sig om en procentsats av det bostaden säljs för. Sedan kan mäklaren känna att vederbörande har gjort någonting gott och kanske även gjort att både säljaren och köparen blivit just nöjda.

Är det något du undrar över mäklarens roll så är det bara att fråga den fastighetsförmedling du skulle vilja anlita. Det finns inga dumma frågor när det kommer till att bli upplyst om något så stort som bostadsförsäljning.